Tegen een muur aan lopen

¨Hoe kan ik je helpen? Mijn engels is niet zo goed maar ik wil je graag weer zien lachen¨. Is een zin die ik in de afgelopen vier weken vaak te horen heb gekregen. Sinds mijn terug keer van de outreach in de kerk in Rocha (mijn basis in Rio), voel ik me wat verloren en alleen. Is dit wat men bedoelt met cultuurschock? Jeanette Lukasse ze woont ca. 28 jaar in Brazilie en is één van mijn leiders, zegt van wel. Het gaat over als je je leert te uiten in het Portugees. Nou, lekker dan dat duurt nog wel een paar maandjes.

Maar mijn besluit staat vast, Ik ben hier met een missie en een paar nare gevoelens laat ik mij niet in de weg staan.  De taal is denk ik de grootste barrière. Mijn nieuwe outreach team bestaat voornamelijk uit Portugees sprekende Brazilianen. Alleen maatje Kevin is mijn persoonlijke vertaler,  een hele luxe. Deze onafhankelijke vrouw is ineens super afhankelijk van anderen, heel frustrerend maar je zou bijna denken dat ik iets moet leren op dit gebied.

De eerste 4 weken van de Children @ risk school zit er op nog 8 weken te gaan. Dat maakt me stiekem toch een beetje onrustig want waar ga ik terecht komen als de school voorbij is? Die vraag blijft vooralsnog onbeantwoord. Verder geniet ik van de drie dagen dat ik hier de straat op ga. s’ avonds laat achter op een pick up truck met twee grote goed gevulde pannensoep en cake.  Of juist heel vroeg met liters koffie en met gesmeerde broodjes kom ik op de meeste ongure plekken. Denkende waarom wonen hier mensen en kinderen en waarom drinken kleine kinderen in Brazilie koffie?

IMG_6063

Crackolande is zo´n ongure plek vlakbij het treinsstation naast de rails, er staan allemaal in elkaar geknutselde huisjes van afval.  De plek waar de junkies wonen. Vreselijk om verslaafd te zijn. Ondanks alle geweld hier vind ik ze juist heel vriendelijk en rustig.

IMG_5803        IMG_6062

Het werk met de kinderen is echt geweldig. Mijn team; Blax, Aline, Mikaela, Kevin en ik krijgen steeds meer een band met ze. We komen ook steeds meer te weten over hun achtergrond wat een trieste verhalen krijgen we te horen. Een meisje van 11 jaar;  zij is altijd erg moe en valt in slaap op mijn schoot. Later vertelt ze mij dat haar moeder op de vuilnisbelt  rond struint  ( waarschijnlijk is ze verslaafd aan de drugs) en ze haar vader niet kent. Haar broertjes en zusjes zijn haar neefjes en nichtjes en haar tante laat haar hard werken.  Haar tante geeft haar jongste dochter die net kan lopen aan haar mee als we haar komen ophalen om naar de kerk te gaan. De tijd waarin ze echt even kind kan zijn. Gelukkig  zien we de kinderen genieten van onze programma´s maar het meeste nog als we ze knuffelen.

IMG_5876

Verder ben ik zo dankbaar en trots op de kids van de Emmanuel kinderkerk. Mijn thuisfront commissie Nancy en Anna valk, Reggy  en special thanx to my mom en tante Astrid.  Hier een paar kanjers van die dag; Daniel Nieuwenhuize had maar liefst 15 rondjes gerend. Eliza Dieseraad 260 Euro bij elkaar gerend. Ik kan ze niet allemaal noemen maar jullie zijn natuurlijk allemaal toppers. Myles Pattiselanno goed gedaan, jongen ik hoor dat je je beentjes zo wat onder je lijfje uit heb gerend. Totale opbrengst van de sponsor loop ca. 750 Euro. Wat ik natuurlijk goed kan gebruiken om mijn missie uit te voeren. Dank jullie wel lieverds.

Zo wie zo wil ik deze blog afsluiten met een special thanx aan mijn sponsoren. En iedereen die mij en mijn missie ondersteunen van financiele steun tot bemoedigende kaartjes, hele paketten met lekkere dingen uit Nederland tot lieve apjes. Vind het heel bijzonder dat jullie nog steeds aan me denken maar het mij ook laat weten op wat voor manier dan ook.

you are in my prayers. God bless you

Lieve lezers tot Blogs

 

 

 

12 thoughts on “Tegen een muur aan lopen

 1. Dankjewel Rebecca voor je mooie, trieste verhalen. Wat goed om te laten zien wat jullie doen. Erg fijn. Zo brengen we de mensen van de wereld een stukje bijelkaar. Dikke knuffel.

 2. Huh , met wie had ik ‘t genoegen ook weer ….. oh ja , Rebecca , nou meid , ik kan me dat verloren en eenzame gevoel goed voorstellen maar weet ook dat jij je daar straks méér op je plek ( thuis ) voelt dan hier in Nederland . Jammer voor ons maar oh wat geweldig voor hen , die jou heel erg nodig hebben . En dat gevoel komt eerder dan je denkt , tuurlijk denk je nog vaak met weemoed aan je vrienden en familie maar jij weet dat wanneer jij gelukkig bent , zij dat ook zijn . Ik denk elke dag aan je en jullie fantastisch werk daar en hoop dat je je gauw weer senang voelt …….. Kus en ‘n héle stevige en warme knuffel !

 3. Hè Rebecca. Geef niet op! Zoek iemand die jou portugees kan leren. Verder een woordenboek aanschaffen en elk vreemd woord opzoeken die je hoort. De meeste standaardzinnen die je hoort opslaan in je hersens. Ik heb toendertijd in Brazilië vanuit het Engels portugees geleerd. Doe je de groeten aan Johanneke en Jonathan? Groet Leendert en Juliana

  1. Thanx. En ik ben idd begonnen met het opschrijven van de zinnen. Ik zal johanneke de groeten doen. 😉

 4. He Rebecca,

  Wat fijn dat je een lichtje mag zijn voor deze kinderen, we zijn allemaal broeders en zusters, ik wens je gods bescherming warmte en veiligheid,deze kinderen hebben jou nodig. Blijf sterk!,gods liefde overwint alles.
  Je bent uniek in je werk en taak ik heb diepe bewondering.
  Doe je ding!

  Groet Erwin

 5. Rebecca!! Zo trots op jou! Je doet een fantastisch werk daar en bent een enorme zegen.. Als ik je verhalen zo lees denk ik: je bent helemaal op je plek daar! Maar kan je gevoelens/worstelingen ook goed voorstellen. Ga zelf door een zelfde proces heen, verwarrend want je weet enerzijds dat je op de plek bent waar je moet zijn en anderzijds worstel je met de taal en voel je je inderdaad ineens heel afhankelijk en snap je jezelf gewoon soms niet! But don’t give up! Accepteer dat deze fase/proces nodig is om straks nog een grotere zegen voor de mensen daar te kunnen zijn en je betekent nu al zoveel voor hen!! Ik ben mega trots op je en moedig je vanuit Siberie aan: go Rebecca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. Fijn dat het gevoel er schijnbaar bij hoord Bouk. En ik geloof dat je gelijk hebt dit proces is nodig om meer tot zegen te kunnen zijn. Bless you lieve skat in alles wat je doet! ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *